Еш нәрсе адамдарды дастархан сияқты біріктірмейді. Виртуалды этносаралық дастархан басына жиналып, Қазақстан халықтарының бірлігі күні мен «Мегаполис-Қазақстан» халықтарының бірлігі күнін бірге тойлайық.
Валентина Нам әжесінің пигоди
Бала кезімдегі дәммен бөліскім келеді, қонаққа келгенімде әжем пигоди – ет пен қырыққабат қосылған және буға пісірілген бәлештер әзірлеп беретін. Қырыққабатты, майдалап турап, тұздап, сығып, шырынын ағызады. Ұсақ туралған ет қырыққабатпен тең пропорцияда қосылады, тағы азырақ тұз қосылады. Әжем тағы сәл паприка мен сәбіз салады. Салманы қалың да емес және жұқа да емес ашытқы қамырына орайды. Пигодидің түбін өсімдік майымен майлайды және 50 минут бойы мантоваркада пісіреді. Бұрышпен бірге тарту етіңіз, әйтпесе бұл корейлік емес. Ал әжеме «мак исо» деп айтуды ұмытпаңыз, мен оған міндетті түрде жеткіземін.
Дмитрий Дударевтің нағыз белорус картоп құймақтары
Беларусь асханасы үшін ең дәстүрлі – картоп тағамдары. Сол себепті Булбаши лақап аты белорустарға жабысып қалды. Ең қарапайым және кең таралған, әрине, картоп құймақтары. Бізге бір килограмм картоп, бір-екі жұмыртқа, тұз және пияз қажет болады. Аршылған картопты ең кішкентай үккіште сүртіңіз. Бұл дайындықтың ең көп уақытты қажет ететін және маңызды кезеңі. Егер сіз саусағыңызды кесіп алып, картопқа бір тамшы қан түссе, картоп құймақтары ерекше дәмді болады деген сенім бар (мен оны бірнеше рет тексердім). Артық масса қалыңдатылған ботқа тәрізді болуы үшін ағызылуы керек. Содан кейін пиязды майдалап турап, бірнеше жұмыртқа қосыңыз. Беларусьтер екі топқа бөлінеді – картоп құймақтарына ұн қосатындар және қоспайтындар. Топтардың әрқайсысы қарама-қарсы жақтың картоп құймақтарын қате деп санайды. Ал мен қоспаймын. Алынған массаны тұздап, араластырымыз. Күнбағыс майы қосылған ыстық табаға ас қасық жайып, қызарғанша қуырамыз. Қаймақпен бірге тарту етеміз.
Гүлзорам Асматулаева әпкесінен Ашлямфу
Менен бәрі лағман күтеді, ал мен ашлямфу туралы айтып беремін.
Менің әпкемнен (ол ас үйдің құдайы) құрама ашламфу: Крахмал: 600 мл суға 300 г күріш крахмалын қосып, араластырыңыз. Бірдей мөлшерде суды қайнатыңыз және ерітіндіні қайнаған суға мұқият құйыңыз, біркелкі болғанша үнемі араластырыңыз. Пішінге құйып, түнде қалдырыңыз. Ет, сәбіз және пияз майдалап турап, қуырыңыз. Томат, тұз, бұрыш, су қосып, жұмсақ болғанша қайнатыңыз.
Тұздық: ыстық күнбағыс майына бір ас қасық қант қосып, сары май карамелін жасаймыз, аздап су құйамыз – 800 мл.Ұзынырақ шөміш алыңыз, себебі шытырайды. 5 дана жұлдызды анис, 200 г зімбір (құрғақ болуы мүмкін), 8 қалампыр және 2 ас қасық сірке суы. Етті, туралған крахмалды ыдысқа біріктіріңіз, қияр жолақтарын және туралған жұмыртқа омлетін қосыңыз. Тұздықты және лазжанды құйыңыз (ыстық бұрыш, кішкене сарымсақпен, қайнаған маймен құйылады). Сондай-ақ лагман кеспесін немесе фунчоза салуға болады, бірақ біз үйде. ләззатты арасластырмай, олай жемейміз.
Болгар тәсілінде жасалған гювеч Влад Тахтажиевтен
Ата-анам үйленгенде, әкем орыс анамнан отбасылық гювеч пісіруді өтінді. Анам болгар атам оқытқан орыс әжеге барды. Жалпы, қай ұлттың өкілі болсаңыз да, гувеч пісіруді біздің отбасымыздан үйренесіз. Рецепт сақтаңыз. Етті орташа кесектерге турап, тұз, бұрыш, май себеміз, оны кастрюльге салып, қақпақты жауып, пешке жібереміз. Дайын болатын кезде, үстіне үлкен туралған жаңа картопты, сәбізді, қызыл пиязды (ол жұмсақырақ), сарымсақ тілімдерін, тұтас чилиді, болгар бұрышын саламыз.
Айтпақшы, мен кез келген тағамды жей аламын, егер ол болгар бұрышымен болса, бұл гендер. Сондай-ақ жалбыз, сунели құлмақ, зәйтүн және тағы біраз тұз себеміз. Су немесе сорпа қосыңыз. Кастрюльді қақпақпен жабыңыз және пісірілгенге дейін пешке салыңыз. Анам оны пісіргенде, әкем бүкіл отбасын жинайды – пісіруге 3 сағат кетеді, ал 5 минутта жейіледі – өте дәмді!